Защо остаряваме и какво можем да направим, за да забавим процеса на стареене?

Грациозно застаряващото лице е нещо хубаво, но има промени, които настъпват с възрастта, които бихме искали да забавим. Възрастта засяга всяко кътче на тялото. Наред с мъдростта, опита и постиженията, които идват с остаряването, има промени, които настъпват във външния ни вид. Промените в нашите лица са на най-преден план.

Как застарява лицето

Десетки промени се случват с напредване на годините, някои от тях очевидни и познати:

  • Челата се разширяват, тъй като линията на косата се оттеглят назад
  • Ушите често стават малко по-дълги, защото хрущялът в тях расте
  • Върховете на носа увисват, защото съединителната тъкан поддържаща носния хрущял, отслабва

Има и структурни промени, които се случват „зад кулисите“. Когато сме млади, мазнините по лицето се разпределят равномерно, в някои депа тук-там, като попълват  челото, слепоочията, бузите и зоните около очите и устата. С напредването на възрастта тази мазнина губи обем, струпва се на едно място или се измества надолу, така  функциите, които преди е изпълнявала, могат да намалеят или изчезнат, а кожата, която е била гладка и стегната, се отпуска и провисва. Междувременно други части на лицето натрупват мазнини, особено долната половина, така че сме склонни да трупаме мазнина около брадичката и в шията.

И, разбира се, има бръчки. Дълбоките бръчки в челото и между веждите се наричат изразни или мимически линии. Те са резултат от това, че лицевите мускули непрекъснато се опъват и в крайна сметка се „врязват“ в кожата. Други гънки могат да станат по-дълбоки поради начина, по който мазнините намаляват и се движат наоколо. По-фините бръчки се дължат на увреждане от слънцето, тютюнопушене и естествено израждане на елементи от кожата, които я поддържат плътна и еластична.

Какво можем да направим за застаряващото си лице?

Дори и да имате страхотни гени и да изглеждате много по-млади от други на вашата възраст, промените във възрастта на лицето ни са неизбежни.  Тези промени отразяват нашите радости и предизвикателства в живота. Един от подходите е просто да се радваме на  възрастта и външния си вид такива, каквито са.

НО не всеки е доволен от това и някои може би биха искали да отложат настъпването на тези промени.

Нашият екип в няколко последователни публикации ще ви даде практични съвети какво можете да направите - за да придадете на лицето си по-младежки вид.

Научните изследвания посочват следните най-чести фактора в преждевременното стареене

 

  1. ПРЕЖДЕВРЕМЕННО СТАРЕЕНЕ И ОТНОШЕНИЕ

Умът играе важна роля за това дали остаряваме по-бързо или по-бавно и можем да използваме ума, за да ни помогне да ускорим или забавим процеса. Щастливите хора изглеждат по-млади. Колкото повече държите надеждата, оптимизмът и радостта начело в списъка си с приоритети, толкова по-младо ще изглежда лицето ви. Освен това по-щастливите хора живеят по-дълго с по-малко здравословни проблеми като сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и дори болки в ставите и костите.

 

Гневът и стреса могат да се „отпечатат“ за постоянно на лицето под формата на фини линии и дълбоки бръчки. Когато лицето изразява хронично тъжни или ядосани емоции, постоянното намръщване може да се превърне в бръчки, образувани от мускулната памет.

 

Щастливото лице е лишено от сбръчкани вежди и белези, защото мускулите са прекарали повече време в отпуснато състояние. Това не означава, че един лош ден ще ви направи лицето, пълно с бръчки, но какво изражение носите Вие на лицето си през 50% от времето може да определи преждевременната поява на бръчки, къде и колко дълбоко ще бъдат.

 

Нашият екип ви препоръчва:

Търсете хармонията и баланса в живота си. Обичайте себе си, своите близки, работата си, природата. Усмихвайте се, творете и раздавайте топлина и любов.

  1. СТАРЕЕНЕ, ПУШЕНЕ И ПИЕНЕ

Всички знаем, че пушенето и пиенето в излишък не са добри за нас. Те водят до различни видове здравословни проблеми и лишават телата ни от необходимите хранителни вещества. Освен това бръчките и обезцветяването при пушачите, се носят по цялото лице. Кожата се нуждае от определено количество хидратация, колаген, еластин и кислород, за да изглежда младежка и здрава.

Пушачите развиват фини линии около устата, по-дълбоки бръчки по челото и са два пъти по-склонни да развият проблеми със зъбите. Цялото тяло, включително кожата на лицето, е лишено от достатъчно кислород и видът и усещането на лицето на пушача стават очевидни с течение на времето.

Прекомерното пиене може да остави трайни следи и по тялото. Освен вредното въздействие върху черния дроб и бъбреците, тежките пиячи имат кожата на лицето, която е обезцветена с времето, лош мускулен тонус и често има нарушени кръвоносни съдове или малки паякообразни вени.

Нашият екип ви препоръчва:

Променете навиците си. Създайте нови, по-добри, по-полезни. Променете настоящето, за да се промени и бъдещето Ви.

  1. ВЪЗРАСТ, СЛЪНЦЕ, СТУД И ВЛАГА

Лесно можем да ускорим процеса на стареене, като се наслаждаваме прекомерно на слънчевите лъчи. Увреждането от неправилното излагане на слънцето е причина номер едно за бръчки и кожа, които са трайно увредени.

НО нулевото излагане на слънчева светлина обаче не се препоръчва, тъй като слънцето е жизненоважен източник на витамин D, а витамин D е от съществено значение за здравината на костите и други аспекти на здравето.

 

Не стойте под слънчевите лъчи в обедните часове

Избягвайте да се излагате на слънце в часовете между  12 и 16 часа. Тогава слънцето е изключително силно и освен, че вероятността да увредите кожата си е много висока, рискувате да навредите и на здравето си.

Възрастовите петна и други форми на промяна в цвета могат сериозно да се засилят от вредните лъчи на слънцето. Лице, което години наред е излагано на слънце с цел тен, изглежда силно набръчкано и на допир  кожата е груба. След като преминете двадесетте минути на слънце, ползите от усвояването на необходимия витамин D се противодействат от увреждането на UV лъчите върху кожата.

Нашият екип ви препоръчва:

Да използвате слънцезащитни продукти, които могат да защитят кожата и същевременно да позволяват синтез на витамин D.

В Студио Relax –С.Б. може да намерите цяла серия от слънцезащитни продукти за преди и след излагане на слънце на луксозните марки Maria Galland и Academie. В зависимост от нуждите на кожата ви, всеки един от продуктите е с различни нива на слънцезащита  и съчетава в себе си уникални съставки спомагащи защитата на кожата от вредните лъчи като едновременно способстват тя да остане свежа, регенерирана и подмладена.

Прекарването на живот в СТУДЕНА СРЕДА може да има подобен ефект. Вместо да създава по-твърда кожа, кожата изглежда твърде тънка и се появяват бръчки. Същият ефект може да се наблюдава и при хора, които използват груби лечения на акне за дълъг период от години.

Когато лечението на акне изсушава кожата, това може да причини увреждане, подобно на увреждането, причинено от студ и слънце, създавайки сухо, грубо и набръчкано лице. Когато естествените масла на кожата се изчерпват, кожата губи своята еластичност и лицето старее. Ежедневното овлажняване , понякога два и три пъти на ден и предпазване на кожата от слънцето и увреждане на студа могат да се борят с тези доста често срещани ефекти върху процеса на стареене.

Следва продължение >>>