Кислородът в кръвта е ключово важен за благополучието на целия организъм

Кислородът в кръвта е ключово важен за благополучието на целия организъм

Много хора не осъзнават, че кислородът е един от основните катализатори за енергия и оптимално здраве в човешкото тяло.

Той участва във всеки метаболитен процес в тялото. Хранителните съединения вътре в клетката се окисляват от ензими и този процес води до освобождаване на енергия. Ниските нива на кислород водят до по-ниски нива на енергия, лош имунитет и по-добри условия за развитие на дегенеративни заболявания.

Здравите клетки в тялото са аеробни, което означава, че те изискват определени нива на кислород, за да се реализира клетъчното дишане и растеж. Повече кислород – повече енергия,  повече аденозинтрифосфат, по-далеч от умората.

Всички процеси в тялото са свързани с кислорода.  Когато тялото не получава достатъчно кислород, не може да се изведе въглеродния диоксид. В резултат започва да се чувства кислороден глад и клетката се затлачва. При кислороден глад настъпва умствена умора, негативни мисли и депресия. Недостигът на кислород в кръвта ощетява всички тъкани и органи.

Хипоксията е патологично състояние на кислороден дефицит на ниво клетка. Хипоксията е причина за дисбаланс в организма създавайки благоприятна среда за развитие на микроби.

Всеки индивид се нуждае от индивидуални кислородни потребности, които пряко зависят от телесна маса, растеж, функционален статус, телесна температура.

При покой консумацията на кислород е около 200-250мл/минута, а при физически натоварвания тя може да достигне до 4-5 литра/минута.

Още информация по тази тема>>>

Нашите терапии >>>