Силата и невероятното въздействие на ароматите

Неустоимото въздействие и сила на ароматите са познати от дълбока древност

През последните години ароматерапията се развива все повече като един от най-ефикасните природосъобразни методи, намиращ широко приложение  както в съвременните методи на лечение, така и в грижите за красотата.

Есенциалните масла са наричани още етерични или волатилни масла. Едно масло е есенциално, когато притежава специфичната миризма или есенция на растението, от което е извлечено.

Маслата притежават всички физически свойства на цветята и растенията, от които са извлечени, но  във високо концентрирана форма.

Ароматите, извличани от различни билки и растения, довеждат тялото и ума в равновесие, което спомага за облекчаването на редица неразположения - умствени и физически.

ароматите

Най-ранните данни за ароматерапия датират от около 2 890 пр. Хр., когато в древен Египет са използвали ароматни съставки за религиозни церемонии и за лечение. Древните китайци използвали ароматните масла при масаж, бани, инхалации, акупунктура и  др.

Думата ароматерапия за първи път се използва през 1920 г. от френския химик René-Maurice Gattefossé. Той отдава живота си на проучвания за лечебните свойства на есенциалните масла след инцидент в лабораторията си. По време на провеждането на опит, той изгаря ръката си и инстинктивно я пъхва в най-близката студена течност, която се оказва съд с лавандулово масло. Ученият усетил огромно облекчение от болката, а червенината и възпаленията преминали учудващо бързо. Така се поставя началото на първото модерно учение за ароматерапията. То доказва, че ароматните масла проникват много лесно в кожата и се смесват с извънклетъчните течности в организма, една от които е кръвта. Циркулацията на тези телесни течности пренася маслата към различните органи.

Проучването показва, че дори само помирисването на маслата може да стимулира мозъчната система чрез обонятелните нерви и да промени съществено емоционалното и умственото ни състояние.

В родината на ароматерапията - Франция, тази наука е част от общата медицина. Някои есенциални масла се продават само с лекарско предписание.

Какво представлява ароматерапията?

Хората отговарят на усещането за мирис на емоционално ниво много по-активно, отколкото на всяко друго усещане. Така например само един аромат може да отключи цяла серия от забравени спомени. В зоната от мозъка, асоциирана с мириса, се намират и механизмите, свързани с паметта. Обонятелните нерви са разположени в носната кухина и изпращат информация до онази част от мозъка, където са заложени паметта и емоциите. Тази част се свързва с друга част от мозъка - хипоталамус и свързаната с него хипофизна жлеза, управляваща хормоналната ни система. Така ароматите „отключват" различни химични реакции в тялото, водещи до отделяне на различни вещества. Така например енкефалинът намалява болката и създава усещане за добро разположение. Ендорфините също намаляват болката и индуцират сексуални усещания. Серотонинът спомага за отпускане и успокоение. Тъй като обонятелните нерви са директно продължение на лимбичната система на мозъка, реакцията при вдишване на ароматите се предава незабавно.

Как да се насладим на вълшебния ефект на ароматните масла?

ароматите

  • арома-вана - ефективен и приятен начин за релаксиране. Действието се дължи на комбинирания терапевтичен ефект на водата и маслото. Необходими ви са между 6 и 10 капки ароматно масло или смес от няколко масла на повърхността на водата. Не добавяйте пяна или друго обикновено масло за вана и се потопете за около 15-20 минути. Топлината на водата ще помогне за абсорбирането на маслата от кожата, като междувременно вдишвайте изпаренията.
  • ароматен компрес - в съд с 100 мл топла вода добавете 5-10 капки ароматно масло и потопете в него парче памучен плат. Изцедете излишната течност и поставете парчето върху болната част от тялото.
  • арома инхалации - сложете 5-10 капки ароматно масло в купа с вряща вода. Вдишвайте изпаренията за няколко минути, като  поставите хавлия над главата си.
  • арома-масаж - може би най-ефикасния метод за използването на ароматни масла, прилагащ съвкупния ефект от техните свойства и лечебната сила на натиска и докосването. По този начин маслата най-бързо се абсорбират от кожата, попадат в кръвния поток и достигат до съответните части на тялото. В резултат от ежедневните вредни въздействия като стрес, замърсена околна среда, дълга работа на закрито, влиянието на компютър, телефон и др. електронни средства, нашата психика реагира, разстройва се, цялото ни тяло се смущава. Кожата първа видимо отразява вътрешното ни здравословно състояние.

Арома терапия на Academie

Ето защо ние в козметично студио Релакс –С.Б. предлагаме на нашите клиенти различни арома терапии за лице, с които кожата възстановява своята еластичност и жизненост. Терапиите повишават енергийния потенциал и създава добро самочувствие. Различните масажни техники активират жизнения потенциал и отнемат напрежението. Специално създадена музика допълва въздействието на есенциалните масла.

 

За този сезон нашето предложение е: ПРОФЕСИОНАЛНИ АРОМА РИТУАЛИ ОТ ACADEMIE