Пролетен детокс

Пролетен детокс

Представете си, че сте цвете. Цвете, което тихо е зимувало през дългата зима, чакайки слънцето да се покаже, температурите да се повишат, за да може отново да разцъфне...

А какво се случва с нас хората, когато пролетните лъчи започват да стават все по-настойчиви, навън е зелено и пъстро, а ние сякаш седим на същото място и не сме се издигнали нито сантиметър от земята, ходим с приведена глава, липсват ни сили и положителна емоция и красивото цвете в нас не може да покаже истинската си прелест...!

Защо?

Подземните води, от които корените ни са черпили сили са натоварени с токсини, натрупали са се задръствания и вещества, които ни карат да действаме забавено, не ни дават енергия – тялото има нужда от самопочистване и детокс!

"Детоксикация" означава отстраняване на токсините от тялото. Точно както цветята, хората абсорбират токсините - консерванти, пестициди, стимуланти и тежки метали - чрез храната, водата и въздуха. Също така, вашето собствено тяло произвежда токсини, наречени метаболитни отпадъчни продукти, като естествен резултат от процеси като храносмилането и дишането.

За щастие храносмилателната, ендокринната и кръвоносната система са снабдени със сложен набор от механизми, предназначени да изхвърлят тези токсини през устата, очите, кожата, дебелото черво, пикочните пътища - дори дъха ви.

Проблемът е, че прекалено много захар, кофеин, преработени храни, и стреса могат да забавят естествената детоксикация на тялото!

Резултатът е натрупване на токсини, които ни карата да сме уморени и страдащи от лошо храносмилане, а от там до заболявания.

Според много лекари и специалисти по здравословен начин на живот, може да помогнем на организма си, да се детоксикира, като:

 • Спортуваме и се движим повече;
 • Практикуваме йога;
 • Следваме проста растителна диета;
 • Приемаме голямо количество вода и чай;
 • Загърбим емоционалните проблеми и стреса.

Всеки от нас носи огромен товар от химически и промишлени токсини, в следствие консумацията на пестициди, консерванти и  други, които пък от своя страна стават причина за развитие на бактерии, гъбички, дрожди.

За да отстраним тези лоши неща от нашите системи и да се почувстваме здрави – ни трябва детоксикация!

Какво ще получим в замяна?

 • Повече енергия;
 • Ще бъдем по-здрави и щастливи;
 • Ще имаме красива кожа;
 • Добра памет и концентрация;
 • Добро храносмилане;
 • По-добър живот.

Въпреки, че съществуват много и различни начини за детокс, така както определените асани, храни, напитки, занимания на открито – всичките имат за цел едно: да подпомогнат организма да направи това, което се опитва иначе да свърши! Тялото ни е програмирано само да изчиства по определен начин вредните за него вещества, но ние сме тези, които могат да го накарат още по-бързо да влезе в ритъм и вибрира на друго ниво. Именно тогава, като цвете, може да разцъфтим отново...!

 

КАКВО Е ДОБРЕ ДА ПРАВИМ ПО ВРЕМЕ НА ПРОЛЕТЕН ДЕТОКС?

1.   Полезно е да намалим кортизола по време на детоксикация, като се избегнат стимуланти като: кофеин, прости въглехидрати. Причината е, че тялото ги превръща в глюкоза, друга форма на захар. Когато консумираме големи количества кофеин, тялото става по-малко чувствително към собствените си стимуланти, като кортизол. И след приема на поредната доза, вместо да се чувстваме по-силни, ние сме отпаднали и уморени. Същото се случва и след ядене на захар. Последващият спад в нивата на захарта е стресиращ за тялото, което го кара да освобождава допълнителен кортизол, за да помогне да се вдигне отново. Консумирането на захар и кофеин през целия ден, води до повече циркулация на кортизол и забавя естествения процес на пречистване на тялото.

2.   Друго полезно да се придържаме към сезонна растителна диета и да замествате кофеина и захарта с по-витаминозни храни. За да избегнем главоболието, трябва да стартираме елиминиране на стимулантите постепенно няколко дни преди детоксикация.

3.   Ежедневното да отделяме време за релакс, спокойствие и тишина – това е ключа, който да освободи ума ни от стресови задачи и мисли.

Опитайте се в този период да ограничите за малко контактите и да бъдете прибрани в себе си, поне за няколко дена. Дайте си време за покой и размисъл, за това как да продължите след този период, какви са вашите цели, какво е важно и приоритетно за вас. Оставете вредните навици и си направете нов старт.

Резултатите ще дойдат от само себе си – ще почувствате прилив на енергия и сила, ще бъдете заредени с положителни емоции, ще бъдете по-креативни и дейни,  а всичко това отвътре няма как да не бъде изписано и на лицата ви – кожата ще се освежи, озари, ще добие онази мекота и жизненост, която е притежавала!