КАК ДА ДОБИЕМ ЗДРАВОСЛОВЕН ЗАГАР БЕЗ ДА НАВРЕДИМ НА ЗДРАВЕТО СИ?

КАК ДА ДОБИЕМ ЗДРАВОСЛОВЕН ЗАГАР БЕЗ ДА НАВРЕДИМ НА ЗДРАВЕТО СИ?

Всички обичат слънцето ... То повишава настроението, тонизира и позволява на организма да синтезира витамин D, който е от съществено значение за усвояването на калция. Насърчава също така секрецията на мелатонин,  хормона на благоденствието. Това е положителната страна!

Негативното влияние на слънцето обаче действа много неблагоприятно за кожата: прекомерното излагането на слънчева светлина има пагубни ефекти върху кожата и здравето. Друга опасност, която се крие в излагането на слънце, са пораженията върху очите и имунната система, проблеми, които може да станат явни едва години по–късно.

Ето защо е от много важно значение е да имаме отговорно отношение и да знаем как да се предпазим от слънчевото въздействие. Затова тази статия ще я посветим на начините как да се предпазим от вредите от неправилното излагане на слънце и да добием здравословен слънчев загар.

1. Храненето

Много хора смятат, че слънцето и храната не са неща, които вървят ръка за ръка, но похапването на някои вкусотии действително може да ни направи по-защитени от слънчевите лъчи. Ето и някои от тях:

Домати - те съдържат ликопен – вещество, което стимулира продукцията на колаген в кожата и осигуряват фотопротекция, което ги прави добри спасители от слънцето.

Моркови -  те съдържат бетакаротен, който ни помага да получим приятен здравословен тен.

Черен шоколад - той е на първо място сред храните, предотвратяващи слънчевите изгаряния. От една страна това се дължи на флавоноидите, които съдържа, а от друга страна увеличава кислорода в кръвта.

Плодове – сред плодовете спомагащи за хубавия тен и богати на актиоксиданти са кайсиите, прасковите, нарът.

здравословен загар

 

2. Подготовка на кожата

здравословен загар

Ако искате да се радвате на здрава, сияйна и мека кожа през лятото, но и на красив слънчев загар, от особена важност е да ексфолирате кожата редовно (поне 2-3пъти седмично) като така ще премахнете мъртвите клетки от кожата, ще позволите на обновената кожа да почернява и беленето значително ще се  намали.

3. Не стойте под слънчевите лъчи в обедните часове

здравословен загар

Избягвайте да се излагате на слънце в часовете между  12 и 16 часа. Тогава слънцето е изключително силно и освен, че вероятността да увредите кожата си е много висока, рискувате да навредите и на здравето си. Това правило е  от особена важност за деца, възрастни хора и хора със заболявания.

Наред със съветите за предпазване от слънцето, съществуват и някои широко разпространени практики, на които трябва да обърнете внимание и да се опитате да ги избягвате:

4.Кога да нанасяме слънцезащитните продукти?

здравословен загар

Една от най- често допусканите грешки е нанасянето на слънцезащитния лосион, когато вече сме изложили тялото на слънчевата светлина. Тялото трябва да е намазано още преди да сме се изложили на слънце, тъй като слънцезащитните продукти имат нужда от поне 20 минути за да попият добре и да изградят защита. Освен това, трябва да знаем че кожата на лицето, шията и деколтето е силно чувствителна и за тези части  трябва да използваме по-висок слънцезащитен фактор, за разлика от останалата част на тялото.

5. Колко често и как да използваме слънцезащитните продукти?

здравословен загар

Много хора смятат, че едно намазване преди излагане на слънце е достатъчно, но това съвсем не е така.  Изпотяването, плажната хавлия, върху която лежим и водата, отнемат голяма част от продукта и намаляват неговата защита. Ето защо на всеки 2 часа или след всяко влизане във водата трябва да се мажем отново.  Ако искаме да постигнем оптималното ниво на защита, освен редовно нанасяне на продукта, то трябва да бъде и достатъчно обилно.

5. Можем ли да се излагаме много повече на слънце, след като имаме вече загар?

здравословен загар

Вярно е, че по-тъмната кожа както и кожата, която вече е придобила тен е по-устойчива на слънце и не страда толкова от слънчево изгаряне, но това не означава, че не реагира на вредното въздействие на слънчевите лъчи.

Дори да имате по-тъмен цвят кожа или вече сте добили желания слънчев загар, ако не искате след време да имате състарена кожа, пигментация и бръчки, е важно да бъдете отговорни към излагането на слънце и да използвате подходящите продукти за слънцезащита.

 

В Студио Relax –С.Б. може да намерите цяла серия от слънцезащитни продукти за преди и след излагане на слънце на луксозните марки Maria Galland и Academie. В зависимост от нуждите на кожата ви, всеки един от продуктите е с различни нива на слънцезащита  и съчетава в себе си уникални съставки спомагащи защитата на кожата от вредните лъчи като едновременно способстват тя да остане свежа,регенерирана и подмладена.

Academie_Relax-S.B.